Metakognitiv terapi beskæftiger sig med de tanker, gener og handlinger der foregår her og nu. Det kan typisk være grublerier eller bekymringer som man ikke kan ryste af sig, som holder en vågen, eller som simpelthen optager alt for meget af ens mentale overskud. Metakognitiv terapi er altså en slags ”symptombehandling”, som er effektiv, og som bevirker at man får mere ro og overskud til at sætte fokus på andre gode eller relevante aspekter i livet.
Grundlæggende er metakognitiv terapi en metode eller strategi til at kontrollere din opmærksomhed. Herigennem bliver du bevidst om, at du har et valg om hvilke tanker du vælger at gå ind i, og hvilke du vælger at lade fare forbi. Metakognitiv terapi er altså en metode til at kontrollere eget tankefokus her og nu.
Lidt mere teoretisk handler metakognitiv terapi om samtalen omkring de overbevisninger, som vi har om vores tanker, og hvordan disse overbevisninger påvirker vores følelser og handlinger. Grublerier, bekymringer og overtænkninger opstår ud fra en overbevisning om at det er godt at tænke frem, så eventuelle uheldige episoder, eller ligefrem katastrofer, kan undgås. Det kan også være, at man tænker at det er vigtigt at kontrollere egne tanker, for at undgå uheldige konsekvenser. Tankemønstre kan altså fastholde grublerierne, og derfra kommer et ønske om at undgå eller kontrollere tankerne – hvilket i sidste ende fører til øget stress, angst eller ubehag i kroppen.
Metakognitiv terapi handler om at opdage og identificere disse mønstre. Med forskellige praktiske øvelser og tankeøvelser, øges bevidstheden om hvornår tankerne opstår, og hvordan du kan undgå at gå ind i dem. Det er altså ikke de negative tanker, der er udfordringen, men mere den store opmærksomhed som vi tildeler de tanker, som grublerier eller bekymringer dvæler ved.